De ce am conceput Noaptea Bibliotecilor?

Ideea a pornit de la un gand statistic: daca macar un sfert dintre cei care au calcat o data printr-o biblioteca in ultimii 10 ani ar reveni cel putin o data pe an intr-o sala de lectura, starea de spirit in bibliotecile Romaniei s-ar schimba seminificativ.
Efectul ar fi amplificat daca fiecare vizitator va incerca sa vina insotit de o persoana apropiata la noaptea alba a bibliotecilor.
Iar daca experienta in acea noapte va fi una incarcata de valoare emotionala, efectele pozitive vor fi multiplicate de o crestere a frecventei medii de vizitare a bibliotecilor.
Aceasta cascade de efecte nu este una imposibila. Cheia rezida in stimularea motivationala a persoanelor care au mers cu placere la biblioteca in trecutul apropiat.
Am conceput acest proiect in conditiile in care chiar si romanii cu bani si educatie vad in Kindle sau iPad alternativa la bibliotecile reale. Cat de greu poate fi sa revenim macar pentru o noapte la esenta experientei salilor de lectura?
Indiferent cu cine am stat de vorba, oricat am fi sau ne-am da drept “hi-tech” , “gadget freaks”, PDF-ul nu poate invinge interactiunea cu hartia uzata de biblioteca si cu volumul de scriitura din aceste institutii uitate de majoritatea tinerilor profesionisti.
Asfel, in noiembrie 2010 am inceput voluntariatul pe Facebook, printr-un grup deschis: Facebook – Noaptea Bibliotecilor.
Iar in iulie 2011 am creat si contul de fani pe Facebook, unde va asteptam intr-un numar cat mai mare. icon smile De ce am conceput Noaptea Bibliotecilor?

8 thoughts on “De ce am conceput Noaptea Bibliotecilor?

 1. Va multumim pentru mesaj. Intentia noastra a fost sa ocupam sfarsitul de saptamana care desparte vacanta de inceputul anului universitar, ca sa prindem atat tinerii care nu au plecat din oras spre facultate si ca centrele universitare din Bucuresti sa nu fie goale cum sunt acum. Vom lua insa in considerare o devansare in functie de invatamintele de la aceasta prima editie. O zi buna va dorim!

 2. Rugam organizatorii sa se gandeasca pentru anii viitori la o data prielnica desfasurarii evenimentului si in localitatile de provincie. 1-2 octombrie este data inceperii cursurilor universitare, provincia fiind lipsita de un segment important de utilizatori si, poate , centrele universitare pot pierde segmentul studenti ocupati cu problemele organizatorice, specifice inceputului de an scolar.

 3. Va multumim pentru mesaje. 2011 este primul an pentru Noaptea Bibliotecilor si facem acest eveniment din suflet, muncind sute de ore cu mic cu mare si apeland doar la parteneriate tip-barter si voluntariat pentru a putea produce evenimentul. Speram sa devina un eveniment de traditie, care sa adune iubitorii de carte in cat mai multe biblioteci particpante, in cat mai multe orase si sa ne simtim cu totii bine.

  • Avast!6 IS. Este un program de suicretate excelent. Nu consuma mult, are o detectie foarte buna, firewall-ul este bun (daca nu luam in seama modulul HIPS care lipseste).@happydayTe contrazic in legatura cu Avast!. Nu mai fi subiectiv!!!Hai sa-ti demonsterz ca nu ai dreptate:- de cand a aparut, mai exact de cand a intrat printre programele de suicretate de top, detectia, pe semnaturi, nu a scazut sub 95%;- de 7 ani este clasat printre primii 10 producatori de programe de suicretate, in clasamentul testelor profesioniste (unanim acceptate de catre producatori) realizate;- in acelasi timp, este printre primii si in testele realizate de catre independenti/testeri;- per total, nu are multe alarme false;- detectia euristica este una foarte buna;- deterctia comportamentala este buna- in varianta gratuita ofera module de protectie care suplinesc lacunele antivirusului si, astfel depasesc, in protectie, alte programe echivalente, in eficacitate;- etc, etc, etc.Te rog sa nu mai fi subiectiv (ca sa nu zic altfel)!

 4. Mi-ar fi parut bine ca Noaptea Bibliotecilor sa fie legiferata si sa putem astfel castiga un ban in plus. In conditiile in care primim real cu 25% mai putin, ar fi insemnat mult, dar mai ales ar fi constituit o victorie morala asupra angajatorilor care se zgarcesc sa-si plateasca bibliotecarii.

  Nu sunt impotriva voluntariatului. Mentinerea de aproape 10 ani a sitului bilet.go.ro constituie tot o astfel de munca.

  Ceea ce am trimis a fost o opinie exprimata liber, argumentata, cu respectul deplin pe care il port si acum, adresat tuturor colegilor cu care impartim greutatile zilnice.

 5. Din punctul meu de vedere banii ar trebui sa fie relativi intr-un astfel de proiect. Daca totul se rezuma la bani, cultura acestui popor nu are nicio sansa sa fie asimilata mai bine ca in prezent.

 6. 1 oct. 2011 este sambata, iar 2 duminica. Fiind zile din perioada sfarsitului de saptamana, angajatorii ar trebui sa le plateasca dublu. In plus, ar trebui sa adauge un spor de noapte. Credeti ca primarii si presedintii de consilii judetene se vor bate cu restrictiile bugetare de criza ca sa respecte drepturile salariale ale bibliotecarilor dornici sa participe la aceasta actiune? Intreb si eu, deoarece experienta de pana acum dovedeste contrariul.

  • Sunt bibliotecar la o biblioteca fara autoritate juridica (nu avem bani de gestionat), cu leafa diminuata cu 25% , cu program de lucru impus: luni-joi 7.30-16.00, vineri 7.30-13.30 , si ma bucur ,alaturi de colegii mei, de aceasta initiativa venita din partea unor tineri entuziasti. Pentru ei muncim pe gratis si, trebuie sa ne credeti mai ales ca vom veni cu dovezi, suntem in plina activitate creatoare pentru desfasurarea acestui eveniment in sistem voluntariat. Programul este bogat, entuziasmul la maxim. Deci, nu disperati, se poate si mai rau.
   Lili Balcanasu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>